Losser Digitaal
Image default
Gezondheid

Traplift aanschaffen: waar let je op?

Het aanschaffen van een traplift is een grote uitkomst voor iedereen die ongemakken ondervindt bij het traplopen. Dit kan natuurlijk door verschillende zaken komen, denk aan dat je slechter ter been wordt, slechtziend bent of ver op leeftijd bent. Door middel van een traplift kan je in zo een situatie toch het hele huis blijven gebruiken. De lift zorgt er namelijk voor dat jij je zonder grote inspanning de trap op en af kan komen. Helaas is een traplift aanschaffen een  grote aankoop. Hierdoor is het belangrijk dat je precies weet waar je op moet letten bij de aanschaf. In dit artikel bespreken wij waar je op kan letten. 

Oriënteren voor een traplift 

In Nederland moet een traplift voldoen aan bepaalde veiligheidseisen. Welke traplift je ook kiest, je zal dus altijd goed moeten zitten, letterlijk en figuurlijk. Daarnaast hangt de prijs voor een traplift nauw samen met de vorm van de trap in je woning. Een trap kan namelijk meerdere bochten hebben of geen natuurlijk. Wanneer je een trap hebt met drie bochten kan de prijs al snel stevig oplopen. Dit komt omdat een traplift met meerdere bochten bewerkelijker is om te produceren. Wij hebben de gemiddelde prijzen voor een traplift per type trap voor je op een rijtje gezet: 

  • Een rechte trap: kosten liggen tussen de 2.600 en 5.400 euro. 

  • Een trap met één bocht: kosten liggen tussen de 5.090 en 10.680 euro 

  • Een trap met meer dan één bocht: kosten liggen tussen de 5.850 en 12.490 euro

Zoals je ziet is een traplift met bochten een stuk prijziger. Laat je niet afschrikken door de prijzen, want in sommige gevallen kan je recht hebben op een WMO vergoeding van de gemeente. Ook hebben aanbieders van trapliften vaak tweedehands keuzes. Bekijk bijvoorbeeld de trapliften via de aanbieder Otolift

De eisen van je eigen trap

Onthoud goed dat als je een traplift wil laten plaatsen je trap hier natuurlijk wel geschikt voor moet zijn. Doordat de traplift aan de treden geplaatst wordt dient je trap minstens 70 cm breed te zijn. Ook is het eventueel mogelijk om de traplift aan de buitenkant te plaatsen. Indien je hiervoor kiest moet wel de trapleuning worden verwijderd. Om er vervolgens voor te zorgen dat de leuning blijft kan er een dubbele traplift rails worden geplaatst. Hierbij dient de bovenste rails als functie van een leuning. Daarnaast moet de de trap stevig en goed onderhouden zijn. 

De soorten trapliften

Een traplift is altijd maatwerk en moet voldoen aan jouw wensen en behoeften. Iemand die gehandicapt is heeft hoogstwaarschijnlijk een andere traplift nodig dan iemand die slecht ter been is. Je kan de volgende trapliften van elkaar onderscheiden: 

  • Traplift voor slechtzienden en blinden: deze liften hebben onder meer obstakel herkenning en aangepaste bedieningen.

  • Traplift voor mensen met overgewicht: deze lift kan meer belasting dragen en heeft eventueel een bredere zitting. 

  • Traplift voor buiten: deze is gemaakt om omstandigheden zoals hitte, kou en regen te kunnen handelen. 

Het is altijd een goed idee om voor de aanschaf  in gesprek te gaan met een specialist. Een ervaren leverancier zal met je meedenken en de beste optie bieden voor de beperking die jij hebt.

Traplift aanschaffen: waar let je op?

Gerelateerde artikelen

Breda's Beste Fysiotherapiepraktijk

Haartransplantatie: Ontdek de Voordelen

Tijd voor zelfreflectie, tijd voor een cursus Mindfulness Apeldoorn