Een geboorteplan is niets meer dan je verlanglijstje met wensen voor op de dag van je bevalling. Deze lijst geef je aan de verloskundige en zorgverleners die je die dag bij je bevalling zullen bijstaan. Het is handig om om voor jezelf precies te weten wat je wilt. Je ganse voorbereiding hangt er namelijk van af. Als je bijvoorbeeld zonder verdovende ruggenprik wilt bevallen, is het een goed idee om beter te leren omgaan met pijn. Met zo een geboorteplan kun je vooruit denken over elke fase van de geboorte en hoe je elk moment wilt ervaren. Dit geldt ook voor de eerste momenten met je baby: zijn eerste badje, huid-op-huidcontact en het voeden van je baby. De periode onmiddellijk na je bevalling is in de eerste plaats een tijd van bezinning. Die helpt je om de bevalling beter te beleven en de beste herinnering eraan te bewaren.
Wat staat er in een goed geboorteplan? Met het opstellen van je eigen geboorteplan maak je een lijstje van al je wensen voor de dag van je bevalling. Daarbij horen ook de verlangens van alle persoon die je tijdens de begeleiden. Deze factoren staan dan ook centraal in je geboorteplan:
Tijdens je bevalling Verduidelijk in je geboorteplan wie je uiteindelijk zal begeleiden, op welke manier je de pijn wilt verzachten, wat je wilt eten en drinken, of je muziek wilt beluisteren, een waterkruik en een ontspannende massage verkiest. Geef ook een antwoord over welke houding krijgt je voorkeur tijdens je bevalling, je baby wilt zien geboren worden met een spiegel, de papa de navelstreng van jullie baby wilt doorknippen. Of je partner je wilt begeleiden bij een eventuele keizersnede en jullie de baby direct na de geboorte willen zien.
Onmiddellijk na de geboorte
Maak het voor de zorgverleners duidelijk of jullie onmiddellijk na de geboorte huid-op-huid willen met jullie baby. Of willen jullie meer tijd voor jullie zelf?
Zo schrijf je zelf je geboorteplan Afhankelijk van je gezondheid geven je zorgverleners extra advies. Het is daarom belangrijk dat je tijdig verduidelijkt waar je wilt bevallen. Niet alle kraamklinieken en geboortecentra beschikken namelijk over dezelfde faciliteiten. Kies je om te bevallen met een zelfstandige verloskundige? Betrek die dan zoveel mogelijk bij de voorbereiding en het schrijven van je geboorteplan. Die verloskundige ondersteunt je en je partner tijdens de bevalling.
Word je geboorteplan gevolgd? Diegenen die jullie tijdens de geboorte begeleiden doen hun uiterste best om je keuzes zoveel mogelijk te eerbiedigen. Hou er rekening mee dat een geboorte lang niet altijd verloopt zoals gepland. Je geboorteplan kan tijdens de bevalling aangepast worden om zowel je comfort als je veiligheid en die van je baby te waarborgen.
Voordelen van een geboorteplan Aan een geboorteplan zijn heel wat voordelen verbonden. Een geboorteplan:
|
Wat is een geboorteplan en wat voor voordelen heeft dit?
Volgende artikel