Hoe krijg je een constante waterdruk richting je boiler?Waterdruk is de kracht waarmee water uit de kraan stroomt. Stel je woont in een flat, op de vierde verdieping of hoger, of in een boerderij ver van de weg, of je staat op een camping, dan is de kans groot dat de waterdruk in jouw huis niet optimaal is. Waterleidingnetwerk: De waterdruk in Nederland is gemiddeld 3 bar. In jouw huis komt in de meeste gevallen het water binnen met een waterdruk van 3 bar. Maar de waterdruk in jouw huis kan nooit overal 3 bar zijn. Zo zal in een woning met meerdere verdiepingen op de hoger gelegen verdiepingen de waterdruk afgenomen zijn. Daarbij kan de waterdruk ook weer schommelen per verdieping. Bijvoorbeeld als je op de beneden verdieping veel water verbruikt. De waterdruk op de bovenste verdieping zal dan logischerwijs afnemen.
Wat is een drukregelaar en waarom is het nodig deze te plaatsen als je in een flat of woonhuis ver van de weg woont?De boiler: Iedere boiler heeft een maximale werkdruk aangegeven in bar of Mpa. Dit is de druk die opgebouwd wordt in de boiler (dus niet de druk aan de ingaande kant van de waterleiding). Iedere boiler (dus ook een elektrische boiler) moet volgens de Europese normen een hoge druk aankunnen gedurende een korte periode. Daarom mag de inlaatcombinatie/overdrukventiel NOOIT hoger zijn dan de door de fabrikant opgegeven werkdruk. Als je op een boiler met een maximale werkdruk van 6 bar, een 8 bar inlaatcombinatie zet zal deze gaan lekken en inwendig veel kalk gaan produceren. In de inlaatcombinatie zit een terugslagklep welke ervoor zorgt dat het water niet terug kan lopen in het waterleidingnetwerk. Daarnaast is deze voorzien van een ontluchting waar stoom of druppels uit kunnen lopen als de druk in de ketel te hoog is. Drukregelaar (drukreduceerventiel): Dit is niet een inlaatcombinatie maar een apparaat dat de druk regelt. Deze kan zo ingesteld worden dat de druk achter het ventiel niet hoger wordt dan 3 bar. Perfect dus als er in het gebouw drukverschillen optreden. De drukregelaar voorkomt zodoende veel schade en lekkage aan je boiler maar ook aan je wasmachine, afwasmachine, kranen e.d. Let op! Monteer de drukregelaar zo dicht mogelijk na de meter. Zo heeft het hele huis er profijt van. De volgorde van monteren is; watermeter – drukregelaar – inlaatcombinatie – boiler.
Flatgebouwen: Vaak zitten er in flatgebouwen op de benedenverdieping een pomp (de zogenoemde hydrofoor) die ervoor zorgt dat ook de bovenste verdieping nog waterdruk heeft. De waterdruk op de onderste verdieping kan dus zomaar 7 bar zijn terwijl de bovenste verdieping 2 bar waterdruk heeft. Dit kan slecht zijn voor een boiler omdat de ingaande druk hoger is dan de door de fabrikant opgegeven ingaande waterdruk, maar ook omdat de bovenste verdiepingen te weinig waterdruk krijgen. Dit met kortsluiting (door droogstaande elementen) of lekkage (door te hoge druk) tot gevolg. Gelukkig is dit eenvoudig op te lossen met drukregelaars die de druk in iedere woning of verdieping regelt.
Kijk voor meer informatie over elektrische boilers, drukregelaars en aanverwante producten een op de overzichtelijke website van elektrischeboiler.eu.
|
https://elektrischeboiler.eu/categorie/accessoires/service-onderdelen/ |
Hoe krijg je een constante waterdruk richting je boiler?
Vorige artikel
Volgende artikel